Πλήρης αποβιομηχάνιση της Θεσσαλονίκης

Πλήρης αποβιομηχάνιση της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 18894/06.07.2011 

Προς Υπουργό:

- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, με πλήθος εργοστασίων και βιομηχανιών να βάζουν λουκέτο ή να μεταφέρονται εκτός συνόρων, με την ανεργία να αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και την αγορά να βρίσκεται σε πλήρη ύφεση. Οι επιπτώσεις και τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Μνημονίου και των δυσβάσταχτων μέτρων που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι εμφανή στην Κεντρική Μακεδονία. Η αποβιομηχάνιση λαμβάνει χαρακτηριστικά της δεκαετίας του ΄90. Ισχυρές βιομηχανίες οδηγήθηκαν σε κλείσιμο, η ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας έχουν εφιαλτικά αποτελέσματα και σημαντικοί κλάδοι, όπως του ξύλου, του επίπλου, της κλωστοϋφαντουργίας, του ιματισμού, του καπνού και του δέρματος, εξαφανίστηκαν.

Οι μηχανές σκουριάζουν, οι εργάτες χάνονται, η ανεργία καλπάζει με ανεξέλεγκτους ρυθμούς και η Θεσσαλονίκη έχει υποστεί μια ραγδαία και διαρκή αποβιομηχάνιση. Ο κλάδος της μεταποίησης έχει συρρικνωθεί πλήρως και η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώθηκε είναι οδυνηρή. Η ανυπαρξία ενός τολμηρού και θαρραλέου σχεδίου σε συνδυασμό με την επιβολή ακόμη πιο σκληρών μέτρων εκ μέρους της Κυβέρνησης, δημιουργεί συνθήκες αδιεξόδου και πλήρους εγκατάλειψης της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση τότε δεν αποκλείεται να υπάρχουν νέα λουκέτα και να μην επιβιώσει ούτε ένα εργοστάσιο στο νομό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να καταρτίσει ένα σχέδιο ανάπτυξης και απόδοσης κινήτρων, που θα φέρει προοπτική και ανάκαμψη στον κλάδο της βιομηχανίας  στο νομό Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου